dimarts, 13 de desembre del 2016

Intimidad


Autor: Hanif Kureishi
Editorial Anagrama. 2000


Hanif Kureishi, anglès d’origen pakistaní, va ser conegut fa uns anys per ser el guionista de la celebrada pel·lícula “Mi hermosa lavanderia” i després per la seva novel·la  ”El buda de los suburbios” que va rebre el "Premi  Whitbread”. Ara, en aquesta obra de l’any 1998 s’enfronta al delicat tema de la parella i la maduresa  en aquesta societat urbana i anònima del primer món.
L’autor ens descriu tots els pensaments de Jay, un home ben situat econòmicament amb dos fills que deixarà la seva dona l'endemà, al matí, després de passar la darrera nit a casa i gaudir de l’aparent tranquil·la vida familiar. 
Tot sembla que estigui al seu lloc, però tot és fals, ell ja va iniciar una aventura fa un temps amb un altra noia de qui continua enamorat, entre ell i la seva dona s’ha establert una relació educada, però distant, i la vida familiar amb els dos fills ja no és suficient  per mantenir la flama de la relació. Ell fugirà sense parlar, deixant una curta nota sobre la taula i fent el personatge d’home compromès fins al darrer instant. En aquestes darreres hores tots els pensaments passen pel seu cap, deixar els seus fills li resulta insuportable, però quedar-se significa resignar-se a continuar  amb la infelicitat quotidiana, a la vida rutinària on el plaer i la passió semblen haver marxat per sempre.
Ell marxarà a casa d’un amic que ja va fer el mateix camí fa uns anys quan també va deixar la seva dona.
És una obra trista, però amb els tocs d’humor que tenen sovint les situacions més dramàtiques. És la descripció d’una separació, el moment que l’amor es converteix en una altra cosa i acaba sent odi. Una reflexió pausada sobre la dificultat de viure la maduresa de forma equilibrada, sobre les dificultats de viure en parella i mantenir-la,  sobre les claudicacions, les petites derrotes, les negociacions i les mentides que això comporta.  És ben cert que l’obra es posiciona des del costat de l’home que abandona la parella per cercar una nova vida, però malgrat això tota l’anàlisi obre moltes preguntes i reflexions estiguis situat en una banda o en un altre. Una crua descripció d’una freqüent situació.
És un llibre curt, tot passa en unes poques hores, on els pensaments acabaran per decidir una acció ja imaginada fa molt de temps. 
Com diu el Publisher Weekly:  “una faula penetrant i devastadora sobre com pel millor i el pitjor, la traïció pot ser l’única possibilitat de renaixement.”         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada